Presentació

Jordi Salat  (1949)

BIOGRAFIA

Jordi Salat Orteu (1949) Ha estudiat Psicologia, Filosofia i Història a la Universitat de Barcelona. Va deixar-ho perquè els continguts acadèmics no donaven resposta a les seves inquietuds. Es considera autodidacta. Apassionat per la lectura, l’art i la música. Ha fet cursos de teologia, càbala, filosofia hindú i el Globàlium, sistema filosòfic de Xirinacs. Ha estudiat la Bíblia i s’identifica amb la interpretació cristiana anterior al Concili de Nicea per la qual cosa es considera heterodox. Ha sigut col·laborador en diverses revistes i programes de ràdio. Es promotor d’iniciatives culturals i conferenciant. Va fer el projecte del Centre d’Interpretació de la llegenda d’Otger Cataló. També ha col·laborat en el llibre A Mossèn Dalmau. D’un home, d’un temps, d’un país. L’any 2004 va ser guardonat amb el Premi Carles Muñoz Espinalt en els Jocs Florals del Castell de Montesquiu. L’any 2005 va publicar el llibre Les quatre columnes catalanes. Va ser el primer impulsor de la restitució de les columnes projectades per Josep Puig Cadafalch a la muntanya de Montjuïc de Barcelona. L’any 2008 participà com a entrevistat en el llibre Els hereus de Francesc Pujols de I. Sánchez i F. De Castro. L’any 2013 va publicar el llibre Vernaclística. L’any 2021 va publicar el llibre DOTZE. Escriptures Heterodoxes. Es considerat com el filòsof de la cultura del vernaclisme modern, un pensament que presenta en sintonia amb el pensament de Ramon Llull, Plató i l’espiritualisme de Planck i Heisenberg pares de la física quàntica.

Promotor Cultural

josalort@hotmail.com

Blog Vernacle

Canal Youtube

Diari El Punt Avui

Entrevista a Ràdio Crítica

 
 
 

Llibres editats

coberta llibre vernaclisstica 4

Editat Març de 2024 És la 4ª Edició Revisada i Ampliada

edicio color

En venda a Amazon.es  DOTZE  Escriptures Heterodoxes de Jordi Salat (Edició 2020) 

portada llibre columnes a

LLIBRE VERNACLISTICA

Vernaclística

Frases significatives amb les quals s’identifica

1.- “Tota nació ha de conservar i desplegar el seu geni propi. Tal és la fórmula espiritual del principi de les nacionalitats (“El principi de les nacionalitats. Fórmula Espiritual” pàgina 22). Llibre “El nacionalisme”, Antoni Rovira Virgili, Edicions del Cotal, S.A, Barcelona, 1978)

2.- “A Europa, i, en general, en el nostre món occidental, es va imposant un procés, ampli i imparable, de desagregador general de les estructures del poder convencional, siguin polítiques, econòmiques o socials. “L’únic camí de la nova Europa és, n’estic convençut, el de la cultura de les cultures, el de les identitats autèntiques, integrades en un gran projecte comú de nova escala, molt més gran que les que han estat possibles en l’Europa de fins ara”. “El món té un gran dèficit d’esperit. L’explosió del món material ens ha confós” (Extret del llibre “Què pensa Pere Duran Farell” de Joaquim Maluquer)

3.- “Jo no sé com/ però un vent de profecia/corre per eixos móns. / Jo no sé quan/ però vindrà un dia/ que els Pirineus regnaran” Joan Maragall

4.- Déu va dividir la paraula de l’home en distintes llengües, cada una amb els seus propis caràcters d’escriptura, amb el seu propi ordre, número i figura, ordenats, no a l’atzar o voluntat de l’home, sinó conforme a les disposicions harmòniques amb els cossos celestes.

E.C. AgrippaDe Oculta Philosophia in Artem Breuem RaimundiLulii (La Filosofia Oculta en l’Art Breu de Ramon Llull)

5.- «Lo nostre país es avui lo teatre d’una infernal orgia de negacions. Lo cansament,la fatiga,l’escepticisme nos inspiren sols idees negatives. Fins en religió, prescindint del fanàtics, no trobarem més que incrèduls o indiferents que neguen.(…) La qüestió es negar sempre. Se nega en religió; se nega en política; se nega en ciència. Qualsevol idea o projecte positiu no troba altre acolliment que un cor de negacions.

« No comprenguérem que l’organització de la Confederació aragonesa-catalana contenia un ideal»  Valentí Almirall. «Lo Catalanisme»(1886)Pàgina 29

ALTRES FRASES 

Max Planck, el pare de la física quàntica: 

“Per a mi, que he dedicat tota la meva vida a la ciència més rigorosa, a l’estudi de la Matèria, això és tot lo que puc dir-los sobre els resultats de la meva investigació: estrictament parlant, això que en diem Matèria no existeix. Tota Matèria té el seu origen i només existeix en virtut d’una Força  que fa vibrar les Partícules de l’Àtom i manté en una sola peça aquest minúscul Sistema Solar que és l’Àtom. Tenim que suposar, darrera d’aquesta Força, l’existència d’un Esperit Conscient i Intel·ligent. Aquest Esperit és la Matriu de tota la Matèria”

Werner Heisenberg . La imagen de la Naturaleza en la Física actual” Pàg. 56 Ed. Ariel 1.976.

“Volem que la vida espiritual renaixi i torni a florir al nostre voltant, que a Europa neixin altra vegada els pensaments que determinen el ser de l’Univers. Volem que els nostre joves, a pesar del confús i tèrbol remolí dels fets del món extern, es sentin il·luminats per la llum espiritual d’Occident

 Hermann Hesse

“Alat, anava de camí per sidèrics (o siderals)  espais de l’Esperit: vaig quedar inserit ( empeltat)  en el Zodíac, i, en Aquest, Oh! meravella!, tot allò que la intuïció dels pobles – hereus de mil·lenària experiència còsmica-, ha percebut al·legòricament com a revelació concordada amb perfecta harmonia”

Del llibre “El juego de los abalorios” que jo tradueixo com :

El Joc de les granadures o collaret de boletes  o esferes de vidre de diferents colors

Diether Rudlof

Europa és un organisme de nacions. Cadascuna amb una missió espiritual concreta. Cada nació o poble té un esperit i hi ha moments puntuals en que aquest esperit  està desenrotllant al màxim una activitats que concorda amb la seva missió en el temps”

Xerrada sobre ” L’Arquetip espiritual de Catalunya”  a Cunit 12-3-1982

Deixa un comentari